За други 452 стоки от днес влиза як контрол, за да

...
За други 452 стоки от днес влиза як контрол, за да
Коментари Харесай

Брашно, хляб и риба вече не са заплаха за парите на държавата

За други 452 артикули от през днешния ден влиза як контрол, с цел да спрат измами с Данък добавена стойност
Брашно, самун и риба към този момент не са опасност за парите, които събира страната. От началото на тази година те са изключени от листата със стоките с висок фискален риск, при които има опити за измами с Данък добавена стойност. Премахнати са и някои млечни, месни и други артикули, претърпели преправка.

Други 452 артикули обаче от през днешния ден ще се наблюдават под лупа съгласно условията на нова разпоредба. В листата са множеството типове храни плюс горива и масла. Ако доставката e над 5000 лв., или повече от 500 кг, и се прави с возило над 3,5 тона, тя би трябвало авансово да се съобщи в Национална агенция за приходите. Данъчните издават неповторим номер на транспорта, който се дава на водача или спедитора.

Ако при инспекция не се даде неповторимият номер или има разминаване във типа на стоката,

тя се изземва, а превозвачът се глобява с 1500 лева

Може да има и по-тежко наказване. Самият неповторим номер съдържа много данни - спедитор, снабдител, адресат, транспортьор, транспортно средство, тип, количество и контрактувана стойност на стоката, място, дата, предстоящ час на идване, натоварване, разтоварване и претоварване.

Въвеждането на предварителното обявление на транспорта на въпросните артикули е част от ограниченията за повишение на събираемостта и прекъсване на опитите за измами с Данък добавена стойност. Приходите от всички налози доникъде на 2023 година вървяха с нарастване от приблизително 15%, до момента в който от Данък добавена стойност - единствено с 6 на 100, уточни преди време финансовият министър Асен Василев пред парламентарната бюджетна комисия. Поради това

Национална агенция за приходите е засилила контрола основно върху храни и бързооборотни стокиРезултатът - събираемостта на Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната е стигнала 98,4% от плануваното. Именно това е дало съображение да се запише в разпоредба и новият ред за контрола върху стоките с висок фискален риск.

От финансовото министерство показват, че в окончателния тип на наредбата е записано, че при противоречие в тежестта получателят на стоката би трябвало да уведоми по електронен път Национална агенция за приходите и да я разтовари, когато получи назад известие, че това е позволено.

Останало е изискването да се посочва стойността

на стоката. Обяснението е, че Национална агенция за приходите събира, обработва и съхранява данъчно-осигурителна информация, засягаща всички българи, която е не по-малко сензитивна от цените на стоките. А условието за оповестяване на цената е въведено за отбрана на правилните компании, които търгуват на действителни цени, а не ги занижават, с цел да спестят заплащането на налози. В наредбата има и друго условие, което подтиква търговците да са изрядни към хазната. Записано е, че компании, които имат над 5000 лева обществени отговорности, ще изпращат стоките си 4 часа след издаването на неповторимия номер.

Ако поради механически проблем не се получи от Национална агенция за приходите неповторим номер, предприемачът би трябвало да снима екрана на компютъра, да опише казуса и да прати файла на имейл адреса на дирекцията за фискален надзор в Национална агенция за приходите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР